NADINE SCHILLER

 TUIN EN LANDSCHAPSARCHITECTUUR

BERLAGEPARK

 

Project:

Locatie:

Type project:

Fase:

Oppervlakte:

Jaar:

 

Het Berlagepark

Amsterdam Zuid

Project Academie van Bouwkunst 1e jaar

Analyse Plan Zuid en Ontwikkelingsstrategie

2000m2

2008

 

 

Een matrix met de analyse van Plan Zuid van Berlage, het AUP van van Eesteren en de huidige plannen voor de ZuidAs geven de ontwikkeling van Amsterdam Zuid weer. De plannen worden vergeleken met de daadwerkelijke situatie. Knelpunten zijn in kaart gebracht, en een grootschalige ingreep in de vorm van het Berlagepark verbindt het huidig terrein van de RAI met begraafplaats Zorgvlied en het daarachter gelegen landschap langs de Amstel.

Niet alleen groengebieden worden aan elkaar verbonden, maar ook langzaam verkeersroutes en waterroutes worden uitgebreid. Zo wordt het mogelijk om vanaf het strikje naar Strand Zuid, via een nieuwe haven langs station RAI en het Amstelpark naar de Amstel te varen.

Door het park liggen een aantal fietsroutes van Noor naar Zuid en van Oost naar West. Daartussen ligt een fijner netwerk van voetpaden. Dit netwerk biedt een structuur waarbinnen het groene gebied ontwikkeld kan worden. Tussen de paden kunnen verschillende functies een plek krijgen. Bijvoorbeeld volkstuinen, sportvelden, bos, dierenweides, strand zuid, een haventje, een stadsboomgaard, een museum met museumtuin, een school, bloemen en rozentuinen kunnen gerealiseerd worden. Het structuurplan “Het Berlagepark” biedt mogelijkheden om een groen gebied door de jaren heen verder te ontwikkelen.