NADINE SCHILLER

 TUIN EN LANDSCHAPSARCHITECTUUR

PRIMADOMUS

 

 

 

Primadomus een veilige thuishaven voor mishandelde primaten en grote katachtigen

Villena, Spanje

Afstudeerproject Academie van Bouwkunst

Masterplan en ontwikkelingsvisie

180ha

2011-2012

 

Project:

Locatie:

Type project:

Fase:

Oppervlakte:

Jaar:

 

 

Afstudeercommissie: Harma Horlings (mentor) Paul Achterberg, Jana Crepon

Toegevoegde commissieleden bij het examen: Rik de Visser Rob van Leeuwen

 

Graduation Project Academy of Architecture 2011-2012

De locatie ligt bij Villena, 50km ten Westen van Alicante

Primadomus zal mishandelde primaten en grote katachtigen een veilige toekomst bieden

In Spanje op de overgang van het laaggelegen  landbouwgebied bij Villena naar de hoger gelegen bosrijke bergketen Sierra de Salinas ligt Primadomus, het terrein waar Stichting AAP een opvangcentrum voor mishandelde primaten en grote katachtigen gaat bouwen. In dit plan vormt Primadomus tevens de entree tot het prachtige natuurgebied Sierra de Salinas.

 

 

In het gebied liggen vele Barranco’s (rivierbeddingen) die in de zomer droog liggen, maar in de winter,  wanneer de regen uit het noord-oosten het gebied over trekt,  transformeren deze in snel stromende beken. In het nieuw te bouwen bezoekerscentrum  kunnen buurtbewoners en toeristen leren over de Sierra de Salinas, en komen zij daarnaast meer te weten over het opvangen en resocialiseren van mishandelde, getraumatiseerde exotische dieren. Vanuit het informatiecentrum leidt een route langs een barranco richting de Sierra de Salinas. Deze route doorkruist het terrein van Primadomus.

 

 

Analyse Sierra de Salinas en locatie Primadomus

Primadomus ligt op de overgang van het lagere landbouwgebied naar de hoger gelegen Sierra de Salinas. Primadomus zal fungeren als entree naar de bergketen waarin meerdere recreatieve voorzieningen worden opgenomen. Oorspronkelijke barranco's worden in ere hersteld, en oorspronkelijke beplanting wordt teruggeplant

Het terrein van Primadomus is erg divers

De dierenverblijven worden vormgegeven volgens het landcape immersion principe

De dierenverblijven van Primadomus zijn ontworpen conform het ‘landscape immersion’ principe: De verblijven worden zo veel mogelijk geïntegreerd in het landschap. Dierenparken die volgens dit principe zijn ontworpen vormen vrijwel altijd een naar binnen gekeerde wereld, waarin verschillende landschappen worden nagebouwd, compleet met rotsformaties van spuitbeton en imitatie bomen. Deze parken hebben geen of nauwelijks relatie met de omgeving waarin zij liggen. Als reactie op deze ontwikkeling wordt Primadomus juist zo veel mogelijk geïntegreerd in haar omgeving. Dieren verblijven worden niet gerangschikt naar afkomst of diersoort maar naar de eisen die zij stellen aan hun verblijf. Er worden geen nieuwe landschappen gemaakt. In plaats daarvan wordt het aanwezige diverse landschap gebruikt om de dieren een prettige toekomst te bieden. Door het gebruik van een van de belangrijkste principes binnen de Landscape immersion namelijk het gebruiken van droge singels in plaats van hekwerken kunnen bezoekers zonder barrières de dieren observeren, en het gevoel krijgen op safari te zijn in het Spaanse landschap. Door de verblijven zo groot mogelijk te maken hebben de dieren altijd de mogelijkheid om zich te verstoppen voor bezoekers. Hierdoor hebben de dieren een natuurlijk terrein tot hun beschikking, ruimte om de rest van hun leven op een zo prettig mogelijke manier te slijten. Het is dus niet vanzelfsprekend dat bezoekers dieren te zien krijgen, net als op een gewone safari moet je erg je best doen om de dieren te zien.

 

 

Opbouw van het ontwerp

Ontwerp Primadomus